#2 Blogi - Ravinto | Sipoon Syke

#2 Blogi - Ruokailu

Kaikilla on kiire ja kun elää ruuhkavuosissa, ei ole aikaa edes hengittää...

Kaikilla on kiire ja kun elää esim. ruuhkavuosissa, ei ole aikaa edes hengähtää. Sitten tulee intoa täynnä oleva valmentaja sanomaan sinulle että punnitsepas jokainen annos ja laske jokainen makroravinne. Milloin? Ei ole aikaa edes mennä kauppaan rauhassa, saatikka istua pöntöllä, mietit ja ärtyynnyt. Älä siis tee asiasta stressiä! Nämä asiat selkenee sinulle ajan myötä. Valmentaja vain ohjeistaa oikeaan suuntaan! Pikkuaskelin tässäkin!

Korjataan pahimmat virheet ensin: Aloita aterioiden säännöllistäminen: syö 3 tunnin välein ja päivän pääateria on se kuuluisa lounas, minkä todella moni joko täysin hyppää yli tai sitten korvaa jollain proteiinipatukalla. Ei näin. Päivä alkaa kunnon aamupalalla missä on esimerkiksi lautasellinen puuroa, pähkinöillä ja raejuustolla höystettynä ja tietysti iso kasa mustikoita / muita marjoja päällä. Ei tarvitse olla Gordon Ramsey tämän annoksen valmisteluun. Menee noin 4 minuuttia. Tällä aterialla jaksat hyvin 3 tuntia. Pieni välipala ennen lounasta ja puolilta päivin todella laadukas lounas – tämä ateria kantaa sinut läpi päivän. Välipala taas kello 15 ja illallinen kello 18. Unohda kaikki "älä syö kuuden jälkeen" -höpötykset. Jos et syö kunnolla kahdeksan aikoihin, keho huutaa rakennusaineita yöllä. Illalla ennen nukkumaanmenoa on todella tärkeää syödä monipuolinen iltapala missä on paljon hitaita hiilihydraatteja (kaurapuuro vaikka) ja proteiinia (kaseiini maitotuotteista hyvä!), jotta keholla on yöllä rakennuspalikoita kehon korjaamiseen ja lihaskudoksen kasvattamiseen. Ei nopeita hiilihydraatteja illalla eikä todella rasvaista ruokaa – nämä herättävät kehon ja nukahtaminen on vaikeaa.

Muista myös että alkoholi nopeuttaa usein nukahtamista, mutta huonontaa merkittävästi syvän unen laatua. Olet siis väsyneempi kuin heräät. Eli: tee ruokailusta ensin säännöllistä, sitten vasta siirryt koostumukseen. Kun nämä kaksi ensimmäistä on hallussa, voit siirtyä seuraavalle tasolle. Askel kerrallaan. Hyvä nyrkkisääntö: laske lautasesi värit. Jos lautasellasi on 4-6 eri väriä, syöt monipuolisesti.

Hiilihydraatit on kehosi polttoaine ja niitä ei pidä pelätä. Rasvat ovat kehosi rakennusaine ja energianlähde – niitä ei pidä pelätä. Suosi kasvikunnasta saatavia tydyttämättömiä rasvoja. Kaikkien huulilla oleva proteiini on sitten eri tarina. Saamme kyllä tarpeeksi proteiinia ruoasta – emme tarvitse kalliita ravintolisiä / proteiinijauheita. Tässä on viidakon markkinat ja proteiinilisillä tehdään isoa rahaa. Ravintolisillä vain vahvistetaan ennestään hyvän ruokailun efektejä, ne eivät ole ruokailun perusta. Muista vitamiinit ja hivenaineet! Kunnon ruoka kantaa pitkälle. Muista myös herkutella. Ei tarvitse mennä askeettisen vuoristomunkin paastodietiille. Saa herkutella viikonloppuna, saa nauttia elämästä. Onnellinen mieli takaa terveen kehon ja pitkäkestoisen muutoksen.

Balanssi! Itselläni on perjantai ns. karkkipäivä. Syön mitä haluan ja nautin elämästä. Tämä on minulle ehdoton juttu, koska jos kaikki ilot / vanhat tavat vetää elämästä kerralla, voi unohtaa tasapainoisen kokonaisuuden. Ja lopuksi, muista: ei ole olemassa oikotietä onneen. Dieetit eivät tarkoita pitkäkestoista painonhallintaa. Vain sinä voit saada aikaiseksi muutoksen – kun vain itse päätät sen tehdä! Sisäinen motivaatio on ainoa tie kestävään muutokseen – ei se että joku toinen sanoo sinulle että tämä on pakko tehdä!

- Mats Loman, Gym Tariner


#26 Blogi - Ravinnon monipuolisuus 4/4

Vaikka ruokavaliosi sisältäisi terveellisiä ruoka-aineita, se ei takaa ruokavalion monipuolisuutta. Monipuolinen ruokavalio on värikäs, maistuu hyvältä ja sisältää vaihtelevasti eri hiilihydraattien, proteiinien ja kasvisten lähteitä!

Lue lisää