#20 Blogi - Onnistumisen Avaimet osa 1/2
Tässä osassa pureudutaan ensimmäiseen 4:ään onnistumisen avaimeen tavoitteiden saavuttamiseksi kuntosalilla ja sen ulkopuolella
Osa 1/2
- Riittävä Uni
Tutkimukset osoittavat, että jo yksi huonosti nukuttu yö vaikuttaa elimistöömme yhden promillen humalan tavoin. Muun muassa tarkkaavaisuus, motivaatio ja treeniteho laskee huomattavasti. Myös aktiivisuuden on todettu heikkenevän, jolloin ihminen ei jaksa tehdä kuin välttämättömimmät askareet. Tiedät varmasti tunteen kun olet väsynyt ja jämähdät vain sohvalle moneksi tunniksi. Fiksuinta olisi kuitenkin siinä tapauksessa mennä nukkumaan tai lähteä treenaamaan.
Tiedämme, että levossa keho kehittyy ja korjaantuu mutta silti lepo- ja palautumistoimia laiminlyödään yllättävän usein. Sen sijaan, että satsaisi mm. unen pituuteen kannattaa panostaa sen säännöllisyyteen, myös viikonloppuisin. Mikäli heräät myöhään aamulla joka päivä ja saat tarpeeksi unta, se on yhtälailla ok, kuin se, että menet aikaisin nukkumaan ja heräät varhain. Avainsana tässä on säännöllisyys.
- Ravinto
Liikkeellelähdössä kannattaa panostaa eniten säännöllisyyteen tässäkin asiassa. Rytmitä ravinnon saanti pitkin päivää ja valitse omasta mielestä enemmän terveellisiä vaihtoehtoja. Ravinnonsaannin oikea ajoittaminen luo vankan pohjan edistykselle ja kehonmuokkaamiselle. Myös ravinnon laatu sekä määrä ovat avainasemassa kun halutaan holistisesti tarkastella ravinnon kokonaisvaltaista merkitystä. Nämä kolme asiaa kun yhdistät ja lähdet kehittämään takaat itsellesi hyvän harjoitteluvireen sekä optimaalisen palautumisen.
- Arkiliikunta
Maailman terveysjärjestön sekä suomen liikuntasuositus on 150 – 300min keskitehoista liikuntaa viikossa. Valitettavasti yli 60% suomen aikuisväestöstä ei saavuta tätä määrää ja se on todella hälyttävää. Mikäli kuulut 40%:in joukkoon joka tämän saavuttaa niin hyvä, sillä ennenaikaisen kuolleisuuden ja sairastuvuuden riskit vähenevät huomattavasti (25% ja 15%). Toinen faktatieto on se, että yli 7,4 tuntia päivässä istuvat henkilöt ovat 68% todennäköisimmin ylipainoisia verrattuna alle 7,4 tuntia päivässä istuviin. Eli itse treenaamistakin tärkeämpi terveys-, painonhallinta-, ja kiinteytymistekijä on sohvan ja työtuolin välttäminen.
- Hanki henkilökohtainen harjoitusohjelma
Henkilökohtaisen harjoitusohjelman tarkoitus on mm. saada vaivattomammin enemmän tehoa nopeammalla ajalla, henkilökohtaisesti. Henkilökohtainen valmentaja (Personal Trainer) on koulutettu alan ammattilainen, joka alkukartoituksen jälkeen pystyy paremmin viemään suorituskykysi ja kehosi uudelle tasolle. Ensimmäisen kerran jälkeen lihakset voivat kipeytyä normaalia enemmän ja tämä voi tuntua hieman rasittavalta mutta jo parin viikon jälkeen keho on tottunut rasitukseen ja samalla kehittynyt. Kehitys jatkuu nopeasti ensimmäisten viikkojen jälkeenkin mutta noin 1,5 – 2 kuukauden kohdalla kannattaa ohjelma jo vaihtaa. Keho tottuu sen verran nopeasti rasitukseen ja myös kehittyy, joten ohjelma onkin hyvä päivittää säännöllisin väliajoin. Tämä vaikuttaa paljon myös motivaatioon, sillä jos tuloksia ei synny, ei se myöskään motivoi jatkamaan.
Edellä mainitut 4 kohtaa ovat yleisimmin meillä kaikilla tiedossa mutta tulevat kohdat 5, 6, 7 ja 8 ovat ehkä vähemmän tuttuja, vaikkakin tehokkaita keinoja. Julkaisemme ne seuraavan blogijulkaisun nro #21 yhteydessä, parin viikon kuluttua.
Nyt, ota kaveria kainalosta ja suuntaa salille! Mikäli tulee kysyttävää, ota rohkeasti yhteyttä. Olemme täällä sinua varten!
Kommentit