#12 Blogi - Miten usein kannattaa harjoitella?
Jotta saa tuloksia, moni luulee, että pitää harjoitella mahdollisimman monta kertaa viikossa. Näin ei kuitenkaan ole vaan laatu korvaa määrän.
Miten usein kannattaa harjoitella?
Moni luulee, että jos haluaa tuloksia, kannattaa harjoitella mahdollisimman usein. Tämä on totta, jos olet kehonrakentaja ammatiltasi (harva on…) eikä sinun tarvitse mennä töihin aamulla, vaan voit panostaa kaikki aikasi ruokaan, treeniin ja lepoon. Jos elämässäsi tosin on muita kuormittavia tekijöitä, kuten työ, lasten harrastukset (perhetaksi), omat harrastukset, ikääntyvät vanhemmat ym, pitää olla tarkkana harjoittelun suhteen. Harjoittelu on harrastus. Harrastus ei saa olla stressaava tekijä, vaan voimaannuttava ja energisoiva asia mikä tukee jaksamistasi arjessa ja muissa elämän tilanteissa.
Keho on ihmeellinen koneisto. Keho pyrkii aina adaptoitumaan, eli sopeutumaan, tiettyihin ärsykkeisiin. Kun harjoittelet, keho pyrkii vastaamaan ärsykkeisiin tekemällä itsestään paremman kuin lähtötasoon nähden. Tätä kutsutaan superkompensaatioksi. Treeni on hajottava ärsyke kehollesi ja keho vastaa siihen rakentamalla lisää lihaskudosta ja tekemällä kehon ja sen solut vahvemmiksi levon aikana (lisää solutumia, lisää mitokondrioita, lisää hiussuoniverkostoa, sydän vahvistuu, luusto vahvistuu ym). Lihas siis todella kasvaa levossa, mutta vain jos on saanut tarvittavan kasvuärsykkeen päivällä. Jos harjoittelet maanantaina, kehosi on rakennusvaiheessa ja heikommassa kunnossa lähtötasoon nähden noin 1-2 päivää treenin jälkeen. Tämä aika tietysti vaihtelee henkilön ja treenikokemuksen mukaan. Jos harjoittelet heti seuraavana päivänä, tiistaina, keho vain sukeltaa syvemmälle, eikä ehdi rakennuttaa itseään. Tätä kutsutaan alipalautumiseksi, ja jos tätä harrastaa viikosta kuukauteen - surullisen huono ja kuuluisa termi, ylikunto, on tosiasia (palaan aiheeseen). Tätä pitää välttää viimeiseen asti. Jos taas haluat kehittyä, muistat välipäivät. Välipäivät eivät tarkoita sohvalla makoilua vaan kävelyä, venyttelyä, joogaa tai pilatesta. Keskiviikkona olet valmis uuteen treeniin. Torstaina välipäivä ja perjantaina uutta matoa koukkuun taas. Muista tosin: treeni on aina stressi keholle. Työ on stressaavaa, teini talossa on stressaavaa, syksy on stressaavaa. Älä ammu yli treenin kanssa jos moni muu asia stressaa sinua. Silloin kerroskakku nimeltä stressikakku on liian korkea ja se hajoaa käsiin. Kakun (elämän) uudelleen rakentaminen voi viedä kuukausia. Kuuntele kehoasi! Jos moni asia stressaa, mene salille ja tee todella kevyt harjoitus. Siksi tarjoamme myös joogaa ja muita kehoa ja mieltä huoltavia tunteja Sykkeellä.
Liian usein kuulee salilla: ”on ollut aivan hirveä päivä töissä, joten tulen rääkkäämään itseäni ihan kunnolla niin stressi häviää…” Ei! Ei näin! Silloin kannattaa venytellä, tai puhua koiransa kanssa pitkällä hitaalla lenkillä – se palauttaa!
Olet varmasti myös kuullut salikarhujen sanovan: jos lepää, ei kehity, no pain no gain, levossa surkastuu. Nämä ovat vain vanhoja myyttejä. Vähemmän on enemmän, jos olet normaali työssäkäyvä ihminen. Laatu korvaa määrän. Määrä tappaa kehityksen. Ole viisas – kun teet, niin teet kunnolla ja kun lepäät, lepää viisaasti.
Palataan tähän aiheeseen vielä myöhemmin, syventyen siihen enemmän. Nauttikaa treeneistä!
- Gym Trainer, Mats