#17 Blogi - Nälän eri lajit | Sipoon Syke

#17 Blogi - Nälän eri lajit

Nälän voi jakaa seitsemään eri kategoriaan. Ovatko ne sinulle tuttuja?

Tiedätkö nälän eri lajit?


Jos syömisesi on rentoa, ei siihen tarvitse tai kannata kiinnittää liikaa huomiota. Monille meistä syöminen on fysiologisen tarpeen tyydyttämistä tai suorituskyvyn optimoimista.

Ja ensisijainen syömisen tarkoitus onkin nimenomaan fysiologinen. Kun syö monipuolisesti ja riittävästi, niin pysyy terveenä ja jaksaa paremmin.

Jos kuitenkaan et ole aina ihan varma miksi syöt, tai syömisesi on jollain tavalla ongelmallista, niin asialle on ehkä tarpeellista antaa hetki ajatusta.

Ihmisellä on aina nälkä. Kun syömme, tunne vähenee hetkeksi. Hypotalamus sijaitsee väliaivojen pohjassa talamuksen alla, ja ohjaa hormonitoimintaa. Se osallistuu muun muassa nälän, kylläisyyden ja janon säätelyyn. Hypotalamuksessa on reseptorisoluja, jotka ottavat vastaan viestejä verenkierrossa olevan sokerin, glukoosin määrästä. Kun syömme ja verenkierrossamme on riittävä määrä sokeria, pysyy hypotalamuksen ja glukoreseptoreiden toiminta aktiivisena, jolloin ne estävät nälkäkeskuksen solujen toiminnan. Tällöin emme tunne nälkää.

Nälän tunne voi kuitenkin ilmaantua ilman fysiologistakin nälkää.


Nälän voi jakaa seitsemään eri kategoriaan. Ovatko ne sinulle tuttuja?


Nenän nälkä

Oletko koskaan miettinyt miksi ruokakaupassa paistopiste on heti sisäänkäynnin läheisyydessä? Kyse on harkitusta tuotesijoittelusta. Yksi parhaimpia tapoja herättää ruokahalu on ihana tuoksu.

Ruoan tuoksu herättää nälkäsignaaleja, vaikka varsinaista näläntunnetta ei olisikaan.

Nenän nälkää käytetään hyväksi, jotta ihmiset saataisiin tekemään ruokaan liittyviä päätöksiä impulsiivisemmin, nälästä riippumatta.

Toisen tekemä ruoka maistuu aina paremmalta kuin itse tehty, eikö? Samalla reseptillä ja valmistustavalla loihdittu annos saattaa toisen tekemänä maistua täysin erilaiselta. Ilmiön takana on nenän kyllääntyminen. Valmistaessasi ruoan itse on sen tuoksu koko ajan läsnä. Kun ruoka on valmis, on ruokahalu jo vähentynyt, eikä ole nälkä enää samalla tavalla. Kun taas muut ruokailijat saapuvat valmiiseen pöytään, osuu tuoksun tuoma nälkäpiikki juuri ruokailun aloitukseen.


Monesti hilpeyttä ja jopa paheksuntaa aiheuttava ruokakuvien ottaminen someen on itseasiassa todella järkevää. Kun pysähdymme annoksemme äärelle, katselemme ja tuoksuttelemme sitä, niin saamme kylläännytettyä suurinta ruokahalupiikkiä.

Ruokaa kannattaa tuoksutella myös syömisen aikana.



Silmän nälkä

Tässä käytetään kuluttajaa aivan häikäilemättömästi hyväksi. Silmien kautta tulevat ärsykkeet ovat niin vahvoja, että ne peittävät monet muut signaalit alleen. Muutaman sekunnin mittainen mainos televisiossa tai ohikiitävä kuva somefeedissä laukaisevat silmän nälän ja saavat kuluttajat ostamaan ruoka-aineita, joita he eivät tarvitse.

Silmän nälkää provosoi liian suureksi kasvanut nälkä. Kovan nälän vallassa tehdään impulsiivisia valintoja ja valitaan asioita, jotka näyttävät mahdollisimman herkullisilta. Tästä syystä esimerkiksi ruokakauppojen kassalta löytyy usein valikoima suklaapatukoita, vaikka herkuille onkin oma osastonsa toisaalla. Onnistunutta tuotesijoittelua.

Silmän nälän herättelyä varten ravintoloissa on toisinaan myös kuvalliset ruokalistat. Suomen ruokakulttuuriin tämä ei suurissa määrin kuulu, mutta muualla maailmassa tämä on melko yleistä.

Jos olet tottunut syömään tietyn kokoisia ruoka-annoksia, saattaa pienemmän annoksen näkeminen tuntua riittämättömältä nälän tyydyttäjältä, vaikka kehosi olisikin eri mieltä.


Täytä lautasesi kasviksilla ja lisäkesalaateilla, että ne vievät tilaa energiatiheämmältä ruualta. Vältä ruuan pinoamista isoksi keoksi lautaselle, vaan levitä se mieluummin niin, että näet selvästi kaiken mitä lautasellasi on.


Suun nälkä

Suun nälkään liittyy maun lisäksi myös suutuntuma ja pureskelu. Pureskelu tekee hyvää hampaille ja tuo kylläisyyttä. Hampaiden pureskellessa ruokaa leukaluut saavat tarvitsemaansa työtä ja elimistö saa viestejä siitä että ravintoa on tulossa ja kylläisyyttä säätelevät mekanismit käynnistyvät.

Oletko koskaan miettinyt miksi et pidä jostain tietystä ruoka-aineesta? Esimerkki: Et pidä porkkanasta. Porkkanaraaste ajatuksenakin jo puistattaa. Mutta voisiko olla kyse siitä suutuntumasta mikä porkkanalla raasteessa on? Voisitko kokeilla syödä porkkanaa vaikka höyrytettynä tai sosekeiton muodossa? Ruokavalion laajentaminen voi olla näin yllättävän helppoa!

Mihinkään ei kuitenkaan ketään ole syytä pakottaa, jos et pidä porkkanasta, niin et pidä porkkanasta. Nykypäivän dieettikulttuurissa esiintyy tätä pakottamista paljonkin. Toisen ihmisen tekemä valmis ruokavalio on osaltaan pakottamista. Tiukassa ruokavaliossa kehotetaan syömään päivittäin esimerkiksi kilokaupalla porkkanaa, vaikka se ei maistu sinulle missään muodossa. Dieetin päätyttyä tulet tuskin katsomaankaan enää porkkanoita päin. Tällaisella dieetillä tekee usein jatkuvasti mieli syödä jotain, vaikka ruuan tarve olisikin fysiologisesti tyydytetty.

Kaikella on kuitenkin rajansa. Monien ruokavalio olisikin melko epäterveellinen, jos syötäisiin vain niitä asioita, mitkä tuntuvat ja maistuvat parhaalta suussa. Joskus on opeteltava syömään ruokia, jotka eivät tunnu tai maistu hyviltä. Tätä voi kuitenkin harjoitella ja maistelemalla kärsivällisesti inhokitkin voivat muuttua neutraaleiksi, jopa herkuiksi.


Vatsan nälkä

Vatsan nälkä on yksi tärkeimmistä signaaleista syödä. Se kertoo meille siitä, että ruualle on fysiologinen tarve. Vatsan nälkä voi ilmetä esimerkiksi särkynä, kurnimisena tai tyhjänä olona vatsassa. Liian suureksi kasvanut vatsan nälkä johtaa helposti ylensyöntiin.

Paljon on dieettejä, joita mainostetaan sillä että “Ei tule kertaakaan nälkä”. Tämähän on täysin järjetöntä. Miten muuten ihminen tietää milloin syödä ja miten paljon? Energiantarvekin on useimmiten täysin päiväkohtaista, joten sama määrä ruokaa joka päivä ei siis välttämättä palvele päivän tarvetta.

Vatsa ehdollistuu tietylle ruokarytmille. Oletkin saattanut huomata, että sinulle tulee nälkä aina siihen aikaan, kun työpaikalla on lounasaika.

Vatsan nälkää siis voi harjoitella ja sen voi oppia tunnistamaan. Aloittaa kannattaa ruokailurytmin tarkistamisesta. Olemme kaikki yksilöitä, mutta suurin osa ihmisistä hyötyy 3-4 tunnin välein syömisestä. Jos ruokailurytmisi on ollut aikaisemmin epäsäännöllinen, niin ennen vatsan tottumista voi kokeilla syödä kellon mukaan, eikä vatsan nälän mukaan.


Solujen nälkä

Fysiologinen energiantarve on solujen nälkää.

Elimistön toimimiseksi tarkoituksenmukaisesti tarvitsemme energia- ja suojaravintoaineita.

Solujen nälän merkki on myös jano.

Vahva suolaisen nälkä kesähelteellä on myös merkki solujen nälästä. Runsas hikoilu saa ihmisen menettämään elektrolyyttejä, elimistön mineraaleja. Niitä tarvitaan neste- ja energiatasapainon ylläpitämiseen.


Pica-syndrooma ei ehkä monille soita kelloja, mutta oireiden kautta on luultavasti tarinoista tuttu. Oletko kuullut siitä, miten raskaana oleva ystäväsi on kertonut haluavansa esimerkiksi imeskellä klemmareita tai rautanauloja? Pica-syndrooma on yksi solujen nälän muoto, ja sillä tarkoitetaan tilannetta, jossa ihminen syö jotakin ei syötäväksi tarkoitettua.

Raskausaikana naisen keho kokee monenlaisia muutoksia normaalitilaan nähden, ja elimistö paikkaa näitä muutoksia omituisilla mielihaluilla. Raudan himo on toki ihan looginen, sillä raskausaikana naisen rautavarastot hupenevat.

Vakavammissa pica-syndrooman tapauksissa se voi aiheuttaa henkeä uhkaavan tilan, jos ihminen syö jotain, mistä aiheutuu esimerkiksi tukehtuminen.


Mielen nälkä

Mielen nälkä syntyy omista ajatuksista. Mielen nälkä on itse laadittuja sääntöjä tai uskomuksia ruokaan liittyen. Syömisen järkeistäminen onkin meille hyväksi silloin kun se perustuu oikeaan tietoon. Esimerkiksi nälän iskiessä tekee mieli herkkuja, mutta mielihalusta huolimatta on mahdollista odottaa ruokaa.

Ihmisten taipumus luokitella ruokia terveellisiin ja epäterveellisiin aiheuttaa turhia rajoituksia ruokavalioon. Terveyden kannalta täysin neutraaleja ruokia saatetaan pitää epäterveellisinä, mikä tekee luokittelusta usein virheellistä. Internet on tietoa pullollaan, joten ymmärrettävästi on vaikeaa erottaa faktat, uskomukset, tai yksittäisen ihmisen kokemukset toisistaan. Muutama väärä uskomus sinne tai tänne, jos niille ei anna arjessa liikaa painoarvoa, ei ne vaikuta mihinkään.

Miten omat uskomuksesi vaikuttavat jokapäiväiseen elämääsi? Miten arkesi muuttuisi, jos uskomuksesi pystyisi todistamaan vääräksi?


Tyypillistä mielen nälkää on ajatella, että herkut ansaitaan. Raskaan työpäivän tai treenin päätteeksi olet ehkä ajatellut, että nyt kyllä ansaitset pussillisen karkkeja ja hyvän elokuvan. Niin me kaikki olemme. Tämäkään ei maltillisissa mittasuhteissa ole haitallista. Haitallista siitä tulee siinä vaiheessa, kun herkkuja syödään ainoastaan palkintona, eikä siksi, että haluaa syödä herkkuja.



Tunnesyöminen

Tunnesyöminen ei perinteisen uskomuksen mukaan ole meille aina haitallista. Me kaikki teemme sitä joskus. Tärkeää on tunnistaa, vaikuttaako tunnesyöminen terveeseen ruokasuhteeseen negatiivisesti.

Negatiivisten tunteiden käsittely syömisellä on haitallista, jos negatiivisia tunteita ei käsittele millään muulla tavalla. Tällöin se voi johtaa esimerkiksi ahmimiseen. Negatiivisten tunteiden käsittelemättömyydellä on toki lukuisia muitakin haittoja, mutta nyt käsitellään asiaa ravitsemuksen näkökulmasta.

Positiivisiin tunteisiin syöminen on usein vähemmän haitallista. Päivällisen kokkaaminen ystävälle tai puolisolle rakkaudenosoituksena on meille vähäsanaisille suomalaisille hyvä tapa näyttää tunteita. Ruoka voi olla myös suuri intohimo tai rakas harrastus.

Mitkä nälän lajit tunnistat omassa toiminnassasi?


Kirjoittaja: Elli W.

Treenikontti® kiittää kaikkia kaudesta 2021!

Söderkullan keskustassa, Ingman Arenan parkkipaikalla - täällä pääset treenaamaan monipuolisella välineistöllä ulkoilmassa. Meille pääsee hyvin myös julkisilla pidemmänkin matkan päästä.

Lue lisää

#16 Blogi - Miksi syömisestä tuli niin hankalaa?

Syöminen kun kaikessa yksinkertaisuudessaan on niin helppoa. Sen tarkoitus on täyttää fysiologinen tarpeemme, sekä toimia nautinnon lähteenä.

Lue lisää


Kommentit