#3 Blogi - Uni | Sipoon Syke

#3 Blogi - Uni

Lepoa on kahdenlaista: palauttavaa ja kuluttavaa

Liian usein lukee mediasta univaikeuksista ja miten yleisiä ne ovat. Lepoa on kahdenlaista: palauttavaa tai kuluttavaa. Jos lepäät enemmän kuin kehosi vaatii, levosta tulee helposti uuvuttavaa. Olet helposti paljon väsyneempi maatuasi sohvalla mitä olit ennen sitä. Aktiivinen lepo, eli ns. hyvä lepo, on esimerkiksi sauvakävely kaverin kanssa, koiran kanssa ulkoilu, joogatunti, pilates tai vaikka kevyt hölkkä. Venyttele teeveen edessä ja huolla kehoasi! Vältä istumista, makaamista, koska kehosi on tehty liikkumaan.

Jos istut autossa 2 tuntia päivässä, istut 8 tuntia töissä ja sitten makaat teeveen edessä 4 tuntia, kehosi alkaa kapinoimaan. Ei keho halua nukkua jos se on ollut passiivinen koko päivän. Tästä alkaa usein monen univaikeudet. Ei nukahda, herää kello 3 ja valvoo 2 tuntia, zombina noustakseen kello 6 kellon soidessa. Tästä ”viisastuneena” alkaa ehkä ottamaan oluen ennen nukkumaanmenoa, jotta uni tulisi. Tämä johtaa unen huonontumiseen ja ollaan entistä väsyneempiä. Oravanpyörässä ollaan.

Unilääkkeet ovat viimeinen keino: nyt jos koskaan on pakko miettiä syitä unettomuuteen, eikä vain peittää haavat isolla laastarilla. Kyllä se haava on siellä laastarin alla vaikket sitä näe. Resepti hyvään uneen: Liiku töissä mahdollisuuksien mukaan: kysy jos saisit sähköpöydän missä voit työskennellä seisten. Keho kuluttaa 50% enemmän seisten kuin istuen. Venyttele. Kävele rappusia. Jätä auto 100 metriä kauemmas kaupan ovelta kuin tavallisesti. Liiku aerobisesti 3-4 kertaa viikossa. Tee pieniä valintoja: niistä tulee vuolas joki. Kun keho saa liikkua, se kaipaa lepoa. Uni siis maistuu ja nukut paremmin.

Syö tasaisesti päivän läpi! Vältä kovaa liikkumista iltamyöhään, koska adrenaalini tekee nukahtamisen vaikeaksi. Joillekkin tämä on ongelma toisille ei. Kuuntele kehoasi. Pahin vihollisesi uniasiassa on sininen valo tietokoneen ruudulta ja/tai älypuhelimelta seitsemän jälkeen illalla. Tämä valo saa aivot uskomaan että on päivä jolloin melatoniinia ei erity käpyrauhasesta silloin kun pitäisi. Uni ei siis tule. Laita yöasetus puhelimeen illalla äläkä istu tietokoneella myöhään. Teeveen valo ei aiheuta samaa, koska istut niin paljon kauempana. Tosin jos pimeässä huoneessa katsoo teeveetä, efekti on sama. Tähän aiheeseen palaan takuulla myöhemmin, syventyen siihen! Ja muistakaa: syitä unettomuuteen on useita. Nämä vain esimerkkejä!

​​​​​​​- Mats Loman, Gym Trainer